myTEM okosotthon és okosiroda rendszer

A svájci TEM AG már 50 éve az automatizálás területén működik. A myTEM okosotthon rendszere nagyon megbízható, magas minőségű. A rendszer elérhető vezetékes illetve vezeték nélküli formában is, internet nélkül is üzemképes, más termékekkel kombinálható.

Vegye fel velünk a kapcsolatotKapcsolat
myTEM Okosház
myTEM Okosház

A myTEM rendszert különböző vásárlók igényeinek kielégítésére fejlesztették ki, rugalmasan bővíthető és kombinálható, egyszerű és biztonságos működésű. Új építésű épületekhez vagy felújítandókhoz is bekábelezett vagy kábel nélküli megoldásokat kínálnak, vagy ezek kombinációját. Cikkünk elején kiemeljük a myTEM rendszer néhány kiemelkedő előnyét

  • termékskálájukban elérhető egy kezdő automatizálási készlet, és a professzionális épületautomatizálási telepítések igényeihez igazodó kínálat is
  • a vezeték nélküli rendszer Z-Wave technológiát használ
  • más termékekkel jól kombinálható
  • védett adatvédelem felhőmentes működéssel
  • a rendszer okostelefonos alkalmazással vagy a myTEM ProgTool szoftverrel vezérelhető és programozható

(Szerzői megjegyzés: A Z-Wave egy 2003-ban kifejlesztett mesh network alapú rádiós protokoll, amelyet elsősorban otthonautomatikai célokra hoztak létre. Szemben a WIFI-vel a Z-Wave az alacsonyabb frekvenciás ISM tartományban működik - 908.42 MHz-es sáv az USA-ban és a 868.42 MHz-es sáv Európában - és így elkerüli az interferenciát a zsúfolt 2.4-5 Ghz tartományban működő WIFI-s és Bluetooth-os eszközökkel. A Z-Wave hálózat csomóponti eszközökből - szenzorok, aktuátorok - és egy elsődleges vezérlőből áll, amely a hálóban egyedüliként kapcsolódhat az internetre a távoli vezérlési parancsok - PC, tablet, okostelefon - fogadására. Természetesen maga a Z-Wave háló az internettől függetlenül automatikusan is működik elvégezve az előre programozott feladatokat, csak a távoli elérés nincs biztosítva ilyenkor. Másik nagy előnye a Z-Wave kommunikációnak, hogy működését nem hátráltatják falak, és egy adott otthonban, szinte az összes elektromos eszköz vezérlése megoldható.) 

Stúdióbeszélgetés az okosotthonokról a Kalmárokkal 2024.07.25.

YouTube műsorYouTube műsor

A cég története röviden

A TEM AG céget 1967-ben alapították Svájcban. Az alapítás után a TEM AG olajkazánokhoz gyártott vezérlő- és felügyeleti eszközöket. Ezután a kínálat bővült a teljes fűtési rendszer vezérlő- és szabályozóberendezéseivel. 1971-ben létrejöttek az első külső hőmérséklettől és szobahőmérséklettől függő fűtésszabályzók.

1973-ban az olajválság hatására a cég moduláris eszközöket fejlesztett ki napkollektorok, hőszivattyúk és meleglevegő-keringető kandallók vezérlésére és szabályozására.

1981-ben egész Európa szerte elkezdik használni a cég mikroprocesszoros vezérlésű rendszereit, amik segítségével már a hűtő-fűtő, szellőző és légkondicionáló berendezések (HVAC rendszerek) is mikroprocesszorokkal vezérelhetők lettek.

1990-ben a TEM AG bevezeti az adatbusz-kommunikációs vezérlő és szabályozó eszközöket. Ez lehetővé teszi az eszközök egymás közötti kommunikációját és a rendszerek optimális kialakítását.

2000-ben már a cég a HVAC rendszervezérlők széles választékát kínálja adatbusz-kommunikációs szabályozó- és vezérlőelektronikával, valamint olyan szoftvereket, amik  szükségesek az olaj-, gáz-, fa- és pelletfűtési rendszerek működtetéséhez, és különböző hőszivattyúk és napkollektoros rendszerek üzemeltetéséhez.

2006-ban a TEM AG rendszerei csatlakoznak az internethez. Ily módon az üzemállapotra vonatkozó adatok lekérhetők egy adatközpontból.

2010-től a TEM eszközök már az okostelefonokon keresztül is működtethetők.

2012-ben a cég piacra dobta a Controlestát, ami segítségével egész épületek vezérlése és szabályozása lehetségessé válik. Az épületautomatizálás egyre fontosabb helyet foglal el a cég életében. A szabadon programozható Controlesta eszközsorozat az integrációs és kommunikációs lehetőségek széles skáláját kínálja, mint például a BACnet Ethernet, IP, MS/TP és PTP. Ezenkívül a Modbus, M-Bus, Wilo, Grundfos, RCO-C, ASCII, TCP/IP is támogatott.

2014-ben a cég terjeszkedik, többféle piacot és terméket vásárol fel, például az Elesta Energy Control AG-t, ami által bővíti a vállalat a know-how-ját a hőszivattyúk területén. 

2018-ban a cég myTEM Smart Home néven kifejleszti okosotthon rendszerét. 

2021-ben elindítja a Free Bus topológiát, ami optimalizálja a kábelezést és a telepítést. Ennél a változatnál a maximális kábelhossz 500 méter maximum 50 csomóponttal (FT bázis modullal). A Free Bus topológiát nagyobb automatizálási projektekhez ajánlják.

(Szerzői megjegyzés: A busz topológia esetén az összes eszköz egy közös adatútvonalon van csatlakoztatva. Az adatok mindkét irányban haladnak a buszon, és az összes eszköz megkapja az adatokat. Az eszközök közvetlenül kommunikálnak egymással, és az adatokat az eszközök címe alapján továbbítják. Azonban ha a busz meghibásodik, akkor az egész hálózat megszakad.)

Okosotthon automatizálás, épületautomatizálás myTEM rendszerrel

Vegye fel velünk a kapcsolatotKapcsolat

A rendszer felépítése

A gyártó vezetékes vagy vezeték nélküli megoldást is kínál, így a myTEM rendszert akár frissen épülő házba vagy felújítást nem igénylő házakba, lakásokba is be lehet építeni. A rendszer az okos otthonunkban, kapcsolószekrényünkben vagy bárhol elhelyezhető, a vezetékezési formától függően.

  1. A myTEM vezetékes rendszer főegysége a Smart Server. A Smart Server egy olyan főegység, amit kapcsoló szekrénybe kell beépíteni. A Smart Serverhez sokféle eszközt lehet közvetlenül csatlakoztatni. A főegység kapcsolatot teremt az összes létező eszköz között és figyel az adatvédelemre is. A myTEM ProgTool programmal egyszerűen programozható a felhasználó igények szerint. A vezérlő egység többféle modullal is bővíthető például IO modul, IO kis modul, relé modul, fényerő szabályzó modul, CAN BUS modul, stb. A vezetékes rendszer sokkal megbízhatóbb, mint a vezeték nélküli rendszer, stabil, és egyenletes jelvitelre képes.
  2. A vezeték nélküli rendszer vezérlőegysége az úgynevezett rádiószerver. A Z-Wave hálózaton keresztül különböző eszközöket lehet vezérelni. A rádiószerver nagyon egyszerűen irányítható, programozható. A programozói felülettel könnyen beállíthatjuk a megfelelő funkciókat a megfelelő eszközhöz. A főegységet egyszerűen a lakás bármely részén elhelyezhetjük. A kommunikáció titkosított, ezért akárki nem csatlakozhat a hálózathoz. A rádiószerver egy USB, egy LAN és egy tápegység csatlakoztatón kívül mást nem tartalmaz. Az ilyen rendszer felépítése nem bonyolult és kapcsolódhat a vezetékes rendszerhez. A rádiós megoldás, akkor kerülhet szóba, ha felújítunk, korszerűsítünk, vagy csak nem akarunk szétrombolni mindent egy meglévő otthonban, hogy új kábeleket fektessünk le.
  3. A myTEM egy Free Topologyt is ajánl a felhasználók számára. Ez a rendszer azért jó, mert több szintes házakat vagy akár több épületet is össze lehet kötni a myTEM Free Topology rendszerével. A Free Topology a Smart Serverhez, azaz a főegységhez a FT Base modulon keresztül csatlakozik. Egy FT Base modulból többet is be lehet építeni, viszont egy modul csak maximum 500 méter kábelhosszt és 50 csomópontot tud kezelni. Például egy 3 szintes házban 2 darab FT Base-t kell  beépíteni a főegységhez.
myTEM Free Topology hibrid rendszer
myTEM Free Topology hibrid rendszer

A myTEM rendszer hanggal is működtethető, az Amazon Alexa hangasszisztenssel vagy a Google asszisztenssel. A rendszerbe a DALI világításrendszer, az aktuális Modbus eszközök integrálhatók. A többkiszolgálós rendszer egy olyan rendszer, amihez egyszerre 12 Smart Server vagy Radio Server csatlakozhat. A szerver Etherneten kapcsolódik, így különböző helyekre telepíthető. A myTEM operációs rendszer nem csak felhő alapon működik, hanem anélkül is. A felhő alapú működésnél a Microsoft Azure Cloud-ot használja. 

myTEM Okosotthon
myTEM Okosotthon

A rendszer előnyei

A rendszer legfontosabb előnyei közé tartozik, hogy a gyártó ajánl vezetékes, illetve vezeték nélküli rendszert is. A felhasználók, ha akarják akár a kettő rendszert ötvözni is tudják. Hátránya szinte nincs is, hacsak az nem, hogy nem annyira elterjedt a megrendelők körében, mert még nem igazán ismert a rendszer.

Háztulajdonosként számos előnnyel jár, ha a myTEM automatizálási megoldást választja. Ráadásul ezzel a megoldással nő az ingatlan értéke is. A myTEM segítségével magasabb szintű otthoni kényelmet élvezhetünk, és pénzt takaríthatunk meg ennek az energiatakarékos rendszer használatával. A myTEM segítségével megvalósítható a beltéri hűtés-fűtés okosítása, a világítási rendszer automatizálása, a biztonságos ajtókommunikáció megoldás, az automatikus árnyékolás vagy egyéb otthonbiztonsági kérdésekre való okos megoldások, mint például tűz, füst esetén riasztás. A myTEM Smart Home rendszer könnyen konfigurálható, és figyelemre méltóan alacsony a telepítési költsége. A programozásban elvégzendő változtatások az egyszerű, grafikus felületnek és a funkcióblokknak (erről itt olvashat többet: https://www.plc-program.hu/blog/milyen-szoftvernyelveket-hasznalnak-a-programozhato-logikai-vezerlok#funkcioblokk ) köszönhetően önállóan, szakember segítse nélkül is könnyen végrehajthatók. A myTEM támogatás bármikor elérhető, ha bármilyen kérdés merülne fel.

A myTEM rendszer ár-teljesítmény aránya, az alacsony beszerelési költség és a könnyű beszerelhetőség miatt a villanyszerelők és az elektromos tervezőmérnökök figyelmét is felkeltette. A cég támogatja az üzembe helyezést és a helyszíni telepítést, valamint speciális alkalmazások elérését is lehetővé teszik. A myTEM telefonon elérhető technikai támogatást nyújt a tervezési fázisban és a telepítési szolgáltatásban. A  mindenre kiterjedő szerelési kézikönyv megkönnyíti a munkát. A myTEM jól képzett munkatársai támogatják partnereiket, és készséggel állnak rendelkezésre az automatizálási projektekkel kapcsolatos kérdésekben. 

A myTEM rendszer a hagyományos épülettechnikán túl is bővíthető. Rugalmasságának és skálázhatóságának köszönhetően akár nagyobb automatizálási projektek is megvalósíthatók a myTEM megoldással, mint például épületautomatizálás. A komfortérzést növeli az egészségesebb belső hőmérséklet, a napszakhoz igazodó világítási hangulat és sok más okos funkció. A myTEM szakemberek szívesen adnak tanácsot, és megmutatják, hogyan teszi az otthoni automatizálás még vonzóbbá az életet és hogyan teremt hozzáadott értéket. Bővebben erről itt olvashat: https://www.plc-program.hu/mytem 

Nézzünk meg egy-két gyakorlati példát a myTEM rendszer használatából:

  • otthonunkból való sietős távozásnál csak nyomjuk meg a “Hagyja el a házat” gombot kimenetelkor és a rendszer minden lámpát lekapcsol, és jelzi, hogy az ablakok nyitva maradtak-e
  • a rendszer óvja a tulajdonos biztonságát; az ablak- és ajtóérintkezők jelzik az ajtók és ablakok nyitódását-záródását; a mozgásérzékelők figyelik a belső és külső teret az illetéktelen behatolók elleni védelem során; a füst- és vízérzékelők is védelmet nyújtanak a lakásban tartózkodóknak, mert a biztonság közös ügyünk
  • télen nem kell hideg fürdőszobába menni reggelente, mert a myTEM rendszer egy órával felkelés előtt előmelegíti a fürdőt; az egyénre szabott heti tervezővel a myTEM Smart Home rendszere alkalmazkodik a tulajdonos mindennapi életéhez és igényeihez, azokat komfortosabbá téve
  • ha váratlanul érkeztek vendégei a myTEM Smart Home segítségével minden helyiséghez beállíthatjuk a megfelelő világítási hangulatot, amivel lenyűgözhetjük látogatóinkat, és  otthonunk igazi Party Home-á válhat percek alatt.

Okosház, okosiroda automatizálás myTEM rendszerrel

Vegye fel velünk a kapcsolatotKapcsolat

Néhány termék bemutatása

Bemutatunk a myTEM Okosotthon rendszeréből 3 alapvető eszközt.

1) Smart Server

Ez a myTEM okosotthon szíve. A Smart Server egy intelligens Smart Home szerver, amit kapcsolószekrénybe telepítenek. A rendelkezésre álló bemenetek és kimenetek, valamint interfészek segítségével számos eszközt lehet közvetlenül csatlakoztatni a Smart Serverhez. A Smart Server felügyeli az adatkommunikációt az összes eszköz között, és szabályozza az adatok titkosítását az adatok védelme érdekében. Közvetlenül vezetékes elemek vezérlésére használható, CAN interfésszel rendelkezik a bővítőmodulokhoz. A myTEM ProgTool konfigurációs és programozó eszközzel gyorsan és egyszerűen hozhatunk létre testre szabott programokat, amelyek automatizálják az egész otthont.

Műszaki specifikáció

  • üzemi feszültség 24 VDC ± 10%
  • CAN busz
  • 8 digitális bemenet 24 VDC (DI1 - DI8) pl. külső kapcsolók
  • 24 VDC táp, 100 mA, a DI1 - DI8 digitális bemenetekhez (VDIout)
  • 4 analóg bemenet 0-10 VDC (AI1 - AI4). AI1 és AI2 esetén NTC, PTC vagy PT1000 érzékelők használhatók. Minden analóg bemenet használható 24 VDC digitális bemenetként is.
  • 4 analóg kimenet 0-10 VDC, 20 mA (AO1 - AO4)
  • 8 digitális kimenet potenciálmentes relével 8 A, 250 VAC vagy 30 VDC (DO1 - DO8)
  • az egyszerű üzembe helyezést, a konfigurálást segíti az eszköz kézi beállítása DIP kapcsolóval
  • méretek (Szé × Ma × Mé) 161 × 102 × 63 mm (magasság csatlakozókkal 107 mm)
  • az összes relé maximális áramerőssége nem haladhatja meg a 48 A-t
myTEM vezetékes rendszer Smart Server-rel
myTEM vezetékes rendszer Smart Server-rel

2) Radió Szerver

Az intelligens otthon központja a myTEM rádiószervere. Különféle eszközöket vezérelhet a Z-Wave rádióhálózaton belül, valamint a myTEM Smart Home modulokat CAN buszon keresztül. A BUS interfészeknek köszönhetően sok eszköz csatlakoztatható hozzá. Az adatkommunikáció titkosított rádiójelek segítségével zajlik, ami védelmet nyújt a külső jogosulatlan hozzáféréstől. A vezérlő a nagyon egyszerű, felhasználóbarát myTEM alkalmazáson vagy a rendkívül hatékony myTEM ProgTool-on keresztül programozható. Ezekkel a hozzáférési lehetőségekkel minden eszközhöz hozzárendelhetjük a megfelelő feladatot és funkciót, és beállíthatjuk azokat igény szerint. Az igényeinknek megfelelően testre szabhatjuk otthonunkat előre meghatározott értékekkel, adatokkal vagy aktuálisan, a pillanatnyi helyzetnek megfelelően, kívánság szerint alakíthatjuk, változtathatjuk.

Műszaki specifikáció

  • üzemi feszültség USB tápegység: 110 - 230 V AC ± 10%, 50 - 60 Hz
  • üzemi feszültségű eszköz: 5 V DC ± 5%, C típusú USB
  • interfészek: LAN, CAN, Z-Wave rádiószabvány, USB-A
  • adattárolás: Micro SD kártya (tartozék)
  • energiafogyasztás: 0,3 W (készenléti állapot), maximum 0,8 W
  • működési hőmérséklet tartomány: 0°C és +50°C között, nem kondenzál
  • méretek (Szé×Ma×Mé): 88×88×45 mm
myTEM vezetéknélküli rendszer Radió Szerverrel
myTEM vezetéknélküli rendszer Radió Szerverrel

3) FT Bázis Modul

Az FT Bázis Modul az intelligens okosotthon rendszer bővítésére szolgál, ami a myTEM Free Topology termékcsalád tagja. Az FT Bázis modullal a telepítés gyorsabbá és egyszerűbbé válik. A készülék biztosítja két független CFT busz interfésszel, valamint beépített CAN buszon keresztül a kommunikációt a Smart Server-rel vagy a Radio Server-rel. Az FT rendszert gyorsan és egyszerűen lehet bővíteni további FT eszközökkel. Leágazásonként 50 eszközt tud kezelni.

Műszaki specifikáció

  • üzemi feszültség: 24VDC ± 10%
  • áramfelvétel: 0,28W
  • interfészek: CAN busz, 2x CFT busz
  • működési hőmérséklet tartomány: 0°C és +50°C között, nem kondenzál
  • méretek (Sz × Ma × Mé): 38 × 102 × 63 mm
myTEM FT Bázis Modul
myTEM FT Bázis Modul

Gyakori kérdések


Az intelligens otthoni kütyük valóban pénzt takaríthatnak meg?

Ellentmondásosnak látszik, hogy a drága okosotthon kütyük hosszú távon pénzt takaríthatnak meg, de valójában ez így van. Számos intelligens otthoni technológiai termék célja, hogy valamilyen módon csökkentse a havi számlákat. Átlagosan 23%-kal csökkenthetjük a fűtési energiamegtakarítást azáltal, hogy automatikusan beállítjuk a termosztátot csak azon szempont szerint, hogy mikor vagyunk otthon és mikor nem.

Melyik országban található a legtöbb intelligens okos otthon?

A rangsort Kína vezeti 78,42 millió felhasználóval, míg az Egyesült Államok követi 57,55 millió felhasználóval. Finnország a rangsor végén áll 0,53 millió felhasználóval, ami 77,89 millió felhasználóval kevesebb Kínához képest, aki a rangsor elején helyezkedik el.

Magyarországon hány okos otthon van?

2020-ban a háztartások 4%-a élt az okosotthon-megoldások valamelyikével, 2024 végére már 14-19%-ra nőhet optimális becslések szerint, mivel jelenleg már 10% fölött van a magyar okosotthonok száma.

A magyarok mit gondolnak az intelligens otthonokról?

A magyar lakosság körében egyelőre többségben vannak azok, akik nem rendelkeznek okos háztartási megoldással. A 18-79 éves magyar lakosság 68%-a nem használ okosotthon megoldást, de 40% nyitott arra, hogy a jövőben így tegyen. A magyar lakosság 5%-a éli az életét okosotthonban saját megítélése alapján. Aki okosotthonban él az főleg az intelligens otthon kényelmi szempontjait tartja fontosnak és nem az energiahatékonyságát. A 18-79 éves magyar lakosság 23%-a szerint az okosotthonokban a hálózaton keresztül átvehetik az irányítást az otthonuk felett és akár bűnözők is behatolhatnak hozzájuk. A legnépszerűbb okos eszközök ma Magyarországon a smart phone-ok, a robotporszívók és az okos televíziók. 

Mennyibe kerül egy okosotthon kiépítése?

Ez függ a tulajdonos igényétől és az otthon méretétől, illetve az átalakítás mértékétől. A vezeték nélküli kiépítések mindig olcsóbbak, mint a vezetékes megoldások. Azt viszont tudni kell, hogy a mindennapi eszközökből a smart változat vásárlása még nem jelent okosotthont. Viszont az otthon intelligenssé tételét lehet részenként is elvégeztetni, mert az okosotthon nagy előnye, hogy elemenként épül fel, fokozatosan bővíthető, ahogy lehetőség és igény lesz rá. Tehát a jó hír az, hogy nem kell feltétlenül egyszerre befektetni minden területbe, mint például világítás, fűtés-hűtés, szellőztetés, biztonság, árnyékolás vagy egyéb kényelmi funkciók okosítása. És akkor nézzük meg az ár kérdést a végén. Ez az amit a fentiek miatt nagyon nehéz meghatározni, de azt mondhatjuk, hogy pár százezer forinttól terjedhet több millió forintig. Viszont mindig tartsuk szem előtt, hogy ez egy hosszú távú befektetés, amelynek megtérülése nem azonnali, de feltétlenül értéknövelő befektetés, és amit saját igényeink szerint kell kiválasztani.

További blog cikkek

PLC programozás szakértelemmel

Több, mint 20 év tapasztalat PLC programozásban, ipari automatizálásban, robotikában, HMI programozásban, okosotthon automatizálásban, mezőgazdaság automatizálásban, járműipari programozásban.

Vegye fel velünk a kapcsolatotKapcsolat